Vilken passform ska jag välja? Hur väljer jag rätt jeansstorlek? Vad betyder egentligen Hyperflex? Hur ska jag tvätta mina jeans? Vilka jeans lämnar minst avtryck på miljön? Ja, det finns massor av frågetecken när det kommer till jeans och vi har därför försökt sammanställa och svara på de vanligaste frågorna. Vi hoppas att detta kan vara en hjälp på traven för att hitta dina nästa favoritjeans.
 
Vilken passform passar mig?

Det ska vara enkelt att välja passform och därför har vi fantastisk personal i alla våra butiker som brinner för att hjälpa just dig att hitta den perfekta jeansmodellen. Om du inte har möjlighet att besöka någon av våra butiker så har vi samlat lite matnyttig information till dig nedan. Låt oss börja med de vanliga modellbegreppen. Detta kan dock skilja sig mellan olika varumärken så vi rekommenderar att du alltid kollar noggrant på produktbilderna samt läser våra egna storleksråd på produkterna för att få en bra uppfattning.

Modellbegrepp för henne:

High Waist är en midjehöjd som når upp till naveln, som lägst. En klassisk high waist är dessa jeansen High Rise 
Medium High Waist är en midja som går en liten bit under naveln. En favorit just nu är Luzien från Replay.
Low Waist är en midja som sitter på höften/höftbenen. Low Waist 
Skinny betyder att jeansen är riktigt tajta hela vägen i benet och det är vanligt att skinny fit jeans innehåller mycket stretch. Våra bästsäljare för henne i skinny fit är New Luz.
Slim är lite lösare i både benet och runt ankeln än vad en skinny är. En slim fit är heller inte lika rak i benet som en Straight fit. Vår favorit för henne är just nu är Naomi jeans från Mos Mosh i en härlig mellanblå färg.
Straight kan variera i vidd beroende på vart den släpper på benet. Ibland släpper den vid knät och blir då rakare nertill och ibland släpper den redan uppe vid låret eller direkt under rumpan. Här kommer en av våra favoriter raka damjeans.
Boot cut är en modell som är framtagen för att byxan ska lägga sig snyggt över dina kängor. Den är oftast tajt hela vägen, ända ner till knät för att sedan släppa längst ner, boot cut.
Flare är vidare än en bootcut. Denna modellen är mer utsvängd och släpper oftast vid knät om inte ännu högre upp. 
Mom fit är en modell som alltid är hög i midjan och har mer vidd över höft och lår. Vanligtvis innehåller en mom fit inte så mycket stretch eftersom den inte är tänkt att sitta så tajt. Denna modellen brukar smalna av nere vid foten, men behöver inte alltid göra det. Mom fit har vuxit sig stort på senaste tiden och modellen inspireras av modet på 80/90-talet fast med en modern twist. 

Modellbegrepp för honom:

Slim är tajt hela vägen i benet och har oftast mycket stretch i sig för att bli så bekväm som möjligt. En slim fit funkar lika bra till jobbet som till vardags, mycket tack vare att de oftast är så otroligt sköna, trots tajta ben. Anbass Hypeflex Colour Xlite. 
Tapered innebär att jeansen är något större runt lår och smalnar av nertill under knät, man har ofta kallat detta för en “morotsform”. Modellbegreppet är vanligt förekommande när det kommer till herrjeans och passar dig som har lite större rumpa och lår.
Straight är en modell som är lösare både runt lår och vader och vi märker att denna modellen blir allt populärare. Modellen Grover från Replay är ett säkert kort för dig som vill ha en lagom rak modell. Om du är inne på dina tredje raka jeans och istället vill addera lite mer trend rekommenderar vi den ännu lösare modellen Nico från Tiger of Sweden. 

Hur väljer jag rätt jeansstorlek? 
När du köper förtvättade jeans eller jeans med ca 2-3% elastan (stretch) och 97-98% bomull ska du alltid räkna med att de formar/töjer sig upp till en hel storlek. De bör smita åt ordentligt runt rumpa och lår men ändå vara sköna i linningen. Jeans töjer sig nämligen inte inte lika mycket i linningen som runt ben och höfter.

Om du däremot hittar ett par jeans med mycket polyester i bör du läsa om just den kvaliteten för att veta exakt hur de formar sig. Alternativt slänger du iväg ett mail till oss så försöker vi hjälpa dig så gott vi kan. Vi har många jeans med kvaliteten Hyperflex från Replay och dessa töjer sig max en halv storlek. Du bör därför inte köpa ett par Hyperflexjeans riktigt lika tajta som andra jeans.

Vad betyder egentligen Hyperflex?

Replays Hyperflex har revolutionerat denimindustrin sedan 2015 och den kännetecknas av unik elasticitet, utmärkt formbeständighet och hög komfort. Den höga elasticiteten gör att du kan röra dig enkelt hur du vill och att jeansen håller formen vid användning. 

Trådkonstruktion

Hyperflextråden består av tre lager där kärnan är lycra, mellanlagret är polyester och det yttersta lagret är bomull.

Genom denna unika och patenterade uppbyggnad och komposition har vi en tråd med elasticiteten av lycra, hållbarheten av polyester och den fantastiska och älskvärda denimkaraktären från bomullen. Dessutom ligger lycratråden skyddad i mitten, vilket gör att den kan behålla sin elasticitet opåverkad av yttre påfrestningar såsom luftföroreningar och slitage samt både industriell tvätt och i hemmet.

Hur ska jag tvätta mina jeans på bästa sätt?
Vi har en tendens att tvätta våra jeans alldeles för ofta. Enligt oss räcker det gott och väl med en tvätt per kvartal per jeans, om du använder dina jeans i snitt 1-2 ggr i veckan.

Tänk också på att gå in jeansen ordentligt innan den första tvätten. De behöver töja och forma sig efter din kropp. Det är också under tiden innan första tvätten som den unika looken för just dina jeans skapas. Att hänga ut och vädra dina jeans är ett hett tips, gärna på natten då det är extra svalt. Det är först när du fått din första fläck eller känner att jeansen är ordentligt använda som du ska tvätta dina jeans för första gången. När det är dags för tvätt så rekommenderar vi nedan tvättråd:

1) Vräng alltid jeansen ut och in 

2) Knäpp alltid alla knappar och stäng dragkedjor

3) Använd milt, flytande tvättmedel utan blekmedel. Tips: Kika in våra tvättmedel från Washologi.

4) Tvätta i 30 grader, oavsett vad tvättråden säger

5) Hängtorka alltid, helst i rumstemperatur

6) Om du vill stryka dina jeans, gör detta isåfall ut och in

Vilka jeans lämnar minst avtryck på miljön? 🌱
Du har kommit en lång bit på vägen om du väljer ut rätt modell och storlek när du köper dina jeans. Detta innebär att du mest troligt kommer använda dina jeans mycket och länge vilket i sig bidrar till en mer hållbar konsumtion. Det är också viktigt att följa tvättråden ovan så att dina jeans håller länge.

Vi rekommenderar även att hålla utkik efter vissa hållbarhets-märkningar från t.ex. Replay. Alla jeans från Replay som är märkta med "Bio" innehåller alltid organisk bomull och återvunnen polyester. Linjen ”Clouds” fokuserar mer på tvättekniken och man använder alltid enzymer som inte producerar giftigt avfall. Detta bidrar till att de kan spara upp till 80% vatten vid framställningen av jeansen. När du köper ett par jeans med märkning "Re-Used" så har Replay enbart använt återvunna material. De återvinner till exempel bomullsfibrerna som går förlorade under bomullsspinnprocessen till garnspinnprocessen. Denna teknik bidrar till en mindre användning av råa naturkällor och bidrar till stora energibesparingar.

Det var allt för denna gången. Tveka inte på att höra av dig till kundsupport@design-only.se med dina frågor om jeans så ska vi se till att svara på dem så snart vi kan.