Vi har sammanställt våra bästa tips nedan för att du på ett enkelt sätt ska värna om dig själv, dina kläder och miljön. 

Vädra mer
Vi tvättar våra kläder alldeles för ofta och det räcker ofta med att vädra ett plagg för att det ska bli fräscht igen. Häng gärna ut plagget under natten då det är svalare vilket gör att det blir ännu fräschare. Om du ändå vill ha den där nytvättade känslan så kan du använda ett linnevatten för att spraya med lite doft. Ett tips från oss är Washologis linnevatten (169kr) som inte innehåller några onödiga kemikalier så som färgämnen eller PCM, det doftar ljuvligt av bomullsblomma och är dessutom vårdande för dina plagg och lakan. Många av våra kunder brukar säga att de inte tvättar lika ofta efter att de har köpt ett linnevatten. Ett linnevatten skapar inte bara en härlig nytvättad känsla, det minskar även statisk elektricitet och fungerar på alla material. Tänk på att spraya en bit ifrån på sidenmaterial, det kan nämligen bli vattenfläckar om du inte är noggrann. 

Tips: Den perfekta "gå-bort-presenten": Washologis presentask x 2 dofter (159kr), två st olika dofter á 100 ml. 

Dosera rätt
Tänk på att inte använda för mycket tvättmedel, det mår varken kläderna eller miljön bra av! För mycket tvättmedel kan också leda till att det bli kvar tvättmedelsrester i kläderna, vilket i sin tur kan leda till hudirritationer. Dosera alltid enligt tvättprodukternas doseringsanvisningar. Använd gärna en doseringskopp direkt i tvättrumman (enbart om du tvättar utan förtvätt) vilket gör att allt tvättmedel utnyttjas och du undviker rester i tvättmedelsfacket, något att tänka på om du använder olika tvättmedel för olika textilier. Vidare en annan viktig skillnad är att flytande tvättmedel är färgbevarande (innehåller ej blekmedel) och många vita plagg är färgade vita och blir då grådassiga av pulvervitvättsmedel som innehåller blekmedel. 

Sortera tvätten efter färg, material och temperatur
Lägg lite extra tid på att sortera upp tvätten efter färg, material och temperatur. Genom att ta hänsyn till dessa olikheter, och därmed vilka förutsättningar som krävs för att tvätten skall bli ren, värnar du om såväl dina plagg och textilier som om miljön. Washologis sortiment gör det lätt att göra bra och hållbara val till din sorterade tvätt. 

Siden, silke, ull och andra ömtåliga material
För ömtåliga och naturliga material som ull, kashmir, siden, silke och spets bär du använda Washologi's fintvätt (159kr). Det är ett enzymfritt tvättmedel som innehåller lanolin och silkesextrakt för att vårda, mjukgöra och återfetta fibrerna i plaggen. 

För övriga plagg funkar det utmärkt med ett högkoncentrerat och effektivt vit- & kulörtvättmedel från Washologi (159kr) som bevarar färgerna i dina plagg, både för kulör- och vittvätt. Detta tvättmedel innehåller inget blekmedel, vilket ger en naturligt blekande effekt på vittvätten. Det är även helt fritt från färgämnen. Tvättmedlet tvättar rent, även från lukt, redan vid 30 grader. 

Svettiga och illaluktande plagg 
Kraftigt luktande plagg såsom träningskläder, funktionsplagg eller andra textilier där tvättråden rekommenderar maximalt 40 grader, kan vara oerhört svåra att få rena, även från lukt och det kan lätt börja lukta surt. Prova Washologis Sporttvätt (159kr) som är speciellt utvecklad för att tvätta rent, även från lukt, redan vid 30 grader och innehåller inga färgämnen eller blekmedel. Tvätta inte naturliga material som silke och ull med detta medlet.

Mjukmedel vårdar och förlänger livscykeln på dina plagg
Visste du att mjukmedel lägger sig som ett balsam runt fibrerna i dina plagg så att damm inte fäster i materialet? Detta gör att dina plagg håller längre då fibrerna inte bryts ner lika lätt. Mjukmedel motverkar även elasticitet i dina plagg och självklart mjukgör det så att det ska vara skönare för dig att ha på dig dina kläder. Washologi’s mjukmedel "Längtan" (149kr) är koncentrerat och innehåller inte onödiga kemikalier. Det är även helt veganskt och fritt från talg och innehåller en eko-certifierad vegetabilisk återfuktande mjukgörare samt skonsamma parfymer utan polycyklisk musk.  

Även mjukmedel bör du anpassa efter dina kläders behov. Mjukmedel "fin" (149kr) är anpassat till naturliga material så som ull, kashmir, silke, siden och spets. Detta mjukmedel doftar underbart av mild mimosa. Den mjukgör och minskar statiskt elektricitet i dina plagg och innehåller även silkesextrakt som vårdar fibrerna i dina plagg. Detta mjukmedel är närproducerat och tillverkas i vackra Fjällbacka.

Fläckar
Förbehandla fläcken innan tvätt med lite koncentrerat flytande tvättmedel. Gnugga inte, det finns då en risk att fläcken "sätter sig". Behandla fläckarna så snabbt som möjligt så är chansen större att du får bort fläcken direkt. Längre ner kan du även läsa lite tips från Washologi om hur du får bort specifika fläckar.

Använd tvättpåse och knäpp knappar
Väldigt ömtåliga plagg kan må bra av att skyddas lite extra i en tvättpåse. Även tvättmaskinen kan må bra av att skyddas från ex. byglar från BH:ar och liknande. Glöm heller inte att knäppa alla knappar och dragkedjor för att minska risken för att dessa "hakar i" och sliter på andra plagg eller textilier.

Var sparsam med att torktumla
Lufttorka din tvätt så långt det är möjligt. Tänk också på att många material som exempelvis elastan, är ett värmekänsligt fiber som inte tål de varma temperaturer som uppnås i en torktumlare. Alla plagg som innehåller elstan ska alltså aldrig torktumlas!

Husmorstips från Washologi för att få bort dina lite tuffare fläckar: 

Kaffe
Sug först upp fläcken med potatismjöl. Ta sedan lika delar alkohol och ättiksprit och stoppa ner fläcken. Låt ligga i 15-20 minuter.
Alternativ: om det är en riktigt färsk fläck så gnid bara med en isbit och se om den går bort. Är det vita plagg kan du prova att doppa ner dom i kokande vatten för att få bort fläcken.

Te
Slå på lite glycerol. Behandla sedan fläcken med en blandning av vinäger + salt + citronsaft. Lägg därefter ut plagget för att soltorka eller låt ligga i dagsljus i en eller ett par timmar.
Alternativ: om fläcken är färsk kan du prova att lägga det i kokande vatten och se om den går bort.

Rödvin
Koka upp "röd" mjölk (3%) och stoppa sedan ner fläcken i mjölken. Låt ligga i 15-20 minuter tills fläcken försvunnit, det beror helt på hur mycket färgämnen det finns i druvorna.

Ketchup
Blanda vatten + diskmedel och badda fläcken. Om det inte försvinner, ta lite rödsprit. Ketchup är lite svårare att få bort, det gäller allt som har starka färger.

Choklad
Slå på kallt vatten och skrapa först bort det som går. Lös sedan upp med kallt vatten + diskmedel. Om det inte räcker , slå på glycerol...

Blod
Lägg fläcken i kallt vatten tills den försvinner. Du kan även tillsätta salt för att förbättra processen.

Matolja
Blanda diskmedel + varmvatten och gnugga bort fläcken. Glöm inte att gnugga utifrån och in, för att minimera fläcken och inte göra den större.

Blåbär
Doppa ner eller skölj fläcken i hett vatten och låt ligga en stund. För bättre effekt, slå på glycerol innan du doppar ner fläcken i vattnet.

Stort lycka till med din tvätt och sist ment inte minst: Dosera rätt för vår miljö och framtid!