Tvättguide

Ta hand om dina kläder & miljön

Bomull
Bomull är känt för sin mjukhet och förmåga att ge god andningsförmåga samtidigt som den effektivt absorberar fukt. Dessutom är bomull ett hållbart och slitstarkt material. Bomull är allmänt känt för att vara bekvämt att bära och lätt att tvätta samt sköta om

Tvättips: Bomullskläder tål högre temperaturer, men tvättning vid 60°C kan över tid bleka färgerna avsevärt. Med moderna tvättmedel blir kläderna lika rena vid 30–40°C, vilket rekommenderas som standard för färgade plagg. Undvik blekmedel eftersom de flesta vita plagg är färgade vita. Använd istället vanligt tvättmedel för vittvätt.

  Ull
Ull är ett naturligt material som håller värme väl. Ull är även bra resistent mot lukt och smuts samt naturligt vattenavvisande. Ull är ett hållbart material som inte kräver frekvent tvättning. Däremot ska man vara noga med att inte tvätta i för hög grad då det har en tendens att krympa. 

Tvättips: Det räcker oftast med att vädra eller använda ett linnevatten för att hålla plaggen fräscha. Ifall du behöver tvätta en ulltröja rekommenderas Delicate Wash från Washologi som innehåller silkesextrakt samt lanolin som både vårdar och mjukgör fibrerna. Dosera med 30ml per tvätt.
 
Syntetfibrer (Polyester, Akryl, Nylon, Elastan)
Syntet är ett väldigt lätt och snabbtorkande material som behåller färg väl. Det är även ett slitstarkt material.

Tvättips: Tvätta i varmt vatten (ca 40 grader) med ett milt tvättmedel. Använd gärna Washologi sport eller white/colourwash och ett linnevatten för att undvika statisk elektricitet. 

Silke
Silke är inte bara känt för sin mjukhet och glans, utan det är också ett material som erbjuder utmärkt andningsförmåga. Dess termoreglerande egenskaper gör det idealiskt för att bäras i såväl kyliga som varma klimat. Dock kan dess höga pris vara en faktor att beakta.

Tvättips: Vädra hellre dina plagg oftare än att tvätta. Handtvätt i kallt vatten är att rekomenderas. Använd gärna ett milt tvättmedel - Washologis Delicate Wash och mjukmedel är enzymfrit och passar utmärkt för känsliga material. 

Linne
Linne är känt för sin styrka och hållbarhet samt dess förmåga att effektivt absorbera fukt. Det är vanligtvis mycket andningsbart, men har tendens att skrynklas lätt. För att hantera detta kan användning av linnevatten vara till hjälp för att bekämpa oönskade skrynklor.

Tvättips: Tvätta linne i ljummet vatten med milt tvättmedel. Delicate wash passar utmärkt. 

Regenatfibrer (Lyocell, Viskos, Modal) 
Mjuka fibrer som andas och absorberar fukt. Tillverkas vanligtvis av förnybara råmaterial. Däremot kan vissa regenatfibrer vara mindre slitstarka än naturfibrer eller syntetiska material.
Tvättips: Dessa fibrer kan komma krympa vid tvätt och bör därför tvättas varsamt. Tvätta dina plagg för hand eller i fintvättsprogram med kort centrifugering i 30-40 grader. Använd gärna linnespray mellan tvättarna och Delicate wash.

WASHOLOGI tillverkar miljövänliga och närproducerade tvättprodukter så att du kan ta hand om dina kläder med gott samvete.

Produkterna är tillverkade med hög kvalitet samt med en kombination av effektivitet, design och ett tydligt doftspråk.